SREČANJE FRANČIŠKOVE DRUŽINE BREZJE

Tokratno srečanje Frančiškove družine Brezje je potekalo 26. maja 2024. Ob 15. uri je bila molitvena ura pred Najsvetejšim, nato pa je sledila sveta maša za pokojne brate in sestrenaše Frančiškove družine. Po sveti maši smo imeli srečanje v dvorani, ki ga je vodila sestra Anica Švab. Po uvodni priprošnji k Sv. Duhu nam je s. Anica prebrala molitev k Mariji, ko jo je napisal sv. Bernard. Omenil je, da je naša s. Stanka napisala že svojo 13. zbirko knjig s pesmimi (Tam kjer so zvezde najlepše). 1. junija (ob 17. uri) bo imela v cerkvi Marijinega Vnebovzetja pri Novi Štifti, duhovni literarni večer s predstavitvijo nove zbirke, na katerega smo vsi Frančiškovi bratje in sestre prisrčno vabljeni!

S. Anica nas je povabila na 19. tabor pokrajinskega bratstva, ki bo potekal 8. junija v Novem mestu pri frančiškanih pod geslom Skupaj s križano ljubeznijo. V nadaljevanju srečanja nam je spregovoril p. Robert Bahčič spregovoril o Marijinem oficiju oz. psalterju; iz leta 1924 in še prej je moč najti ta oficij. Izpostavil je bogastvo molitvenega besedila, koliko lepih stvari so imeli že včasih. Na začetku molitvenika so dali najvažnejša pisma papežev o tretjem redu. Tako lahko najdemo pisma papeža Leona XIII., Pija X., in Benedikta XV. V nadaljevanju molitvenika najdemo zapis o razlagi Vodila, o dolžnostih tretjerednikov, o odpustkih, o pravicah, temu sledi mali oficij blažene Device Marije.

Nadalje so v molitveniku zapisane devetdnevnice, obrednik tretjega reda sv. Frančiška Asiškega. P. Robert nas je podučil o tem, da smo mi, ki pripadamo Frančiškovemu tretjemu redu samostojen red znotraj Cerkve in spadamo direktno pod papeža in ne pod škofa. O samostojnosti tretjega reda je pisal že papež leta 1221 v pismu Spomenica tretjemu redu. P. Robert nas je opomnil, da smo dolžni vsak dan moliti ali Marijine molitve (mali oficij blažene Device Marije) ali pa 12x Oče naš, zdrava Marija in slava Očetu; večina tretjerednikov moli Oče naš. Nadalje nam je p. Robert v fizični obliki predstavil zbirke spisov Fontes Franciscanas (tudi v italijanskem prevodu); gre za najbolj avtentičen zapis o življenju sv. Frančiška Asiškega sploh. Slovenskim bralcem bo kmalu (do leta 2026) na voljo prevod te zbirke spisov, ki bodo prevedene iz latinščine.

Proti koncu srečanja nas je s. Zdenka povabila naj se udeležimo Tabora pokrajinskega bratstva, ki bo v Novem mestu, saj gre za naš praznik, za naše pričevanje. Srečanje Frančiškove družine smo zaključili z blagoslovom, ki nam ga je podelil p. Robert.

foto in tekst: br. Dominik Janez Herle

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja