MOLITVENA VERIGA oz. ROMANJE OLJENKE

 

MOLITVENA VERIGA oz. ROMANJE OLJENKE

 • Šolske sestre sv Frančiška Kristusa Kralja – Maribor

12. maj – 19. maj 2024

Oljenka je zdaj že v drugi skupnosti šolskih sester v Mariboru. Pripišem pa samo, da je bila posebna milost moliti ob oljenki, ki potuje in nas povezuje.
Mir in dobro
Foto in tekst: s. Polonca
 • Sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja (FBS) in K. B. Slovenska Bistrica

28.  april -5 maj 2024

Danes smo z veseljem sprejele oljenko, ki nam jo je pripeljal p. Slavko Strmšek iz Dornave. Skupaj z nekaj člani OFS smo zmolile večernice, zapeli pesem V raju blaženem kraljuješ  in poklepetali ob čaju in pecivu.

Mir in dobro !

V imenu sester FBS s. Hermina

 • Krajevno bratstvo OFS sveta Trojica Podlehnik

14. – 21. april 2024

Oljenko Miru smo prejeli od KB svetega Vida na Vidmu pri Ptuju. Sprejeli smo jo slovesno pri sveti maši. Pater Jože Petek naš duhovni vodja je posebaj za to priložnost pripravil molitveno uro, katero smo imeli vsak večer pri sveti maši.

Prosimo te za mir v naših srcih, družinah in narodih. Pomagaj nam, da bomo premagali razlike in delili tvojo ljubezen z vsemi. Napolni nas s svojim Svetim Duhom, da bomo postali graditelji miru in sprave.

Gospod, prosimo te tudi za stanovitnost in vztrajnost  duhovnih poklicev. Podpiraj vse, ki so se odločili za življenje v tvoji službi. Daj jim moči, da ostanejo zvesti svojemu poklicu kljub izzivom in težavam. Navdihuj jih z modrostjo in sočutjem, da bodo tvoja beseda in tvoja ljubezen vedno vodili njihova dela.

 

Foto: J.K.

 • Oljenka Miru na Frančiškovem študijskem dnevu- cerkev svetega Petra in Pavla- PTUJ

13 .apr 2024

Bratje in sestre  Frančiškovega študijskega dneva smo imeli priložnost prisluhniti predavanjem o Frančiškovi dediščini tokratni povdarek je bil na Sončni pesmi. Ves čas našega srečanja je bila Oljenka Miru  postavljena na  oltarju, v želji in hrepenenju k miru in spravi po vsem svetu. Prosili smo tudi za duhovne poklice (poklicanost posameznikov k duhovnemu življenju) in prosili za božje vodstvo in milost za tiste, ki se se že odločili hoditi po tej poti.

Foto in tekst: J.K.

 

 • Krajevno bratstvo OFS sveti Vid

07. – 14. april 2024

V župniji sveti Vid Videm pri Ptuju je prejšnji teden potekal poseben  dogodek,k nam je priromala Oljenka Miru. Prinesla nam je veliko  veselja, bila je pri vseh svetih mašah pri katerih smo tudi molili posebej za  mir in verske poklice. Frančiškova družina svetega Vida je posebaj molila ob oljenki miru na svojem rednem mesečnem srečanju. Bogu  hvala za to priložnost.

   

Foto in tekst: J.K.

 

 • Krajevno bratstvo OFS Novo Mesto sv .Lenart
ROMANJE OLJENKE MIRU IN IKONE KRALJICE FRANČIŠKOVE DRUŽINE Z RELIKVIJAMI👼😇🙏
V času od nedelje, 18. 2. do sobote, 24. 2. 2024 smo v naši župniji gostili Oljenko (luč miru) in ikono Kraljice Frančiškove družine z relikvijami sv. Frančiška, sv. Klare in sv. Elizabete Ogrske. Imeli smo to čast in privilegij, da smo v naši sredi gostili oba znamenja hkrati. Oljenko miru smo prejeli od skupnosti šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja in ikono Kraljice Frančiškove družine iz skupnosti v Sostrem. Slovesna predaja se je zgodila v nedeljo med družinsko sveto mašo.
Med tednom smo se vsak dan pol ure pred sveto mašo zbrali v molitvi pred Najsvetejšim, nato pa mašo sooblikovali s prebiranjem spisov iz življenja serafinskih svetnikov ali dogodkov povezanih s svetim Frančiškom. Brali smo o življenju sv. Frančiška, sv. Klare, sv. Elizabete Ogrske, o nastajanju tretjega reda ter o prejemu stigem na gori La verna. Mladi iz župnije so veroučencem vseh razredov med veroukom predstavili življenja svetnikov, v ta namen smo tudi ob stranskem oltarju uredili pano s kratkimi izseki iz njihovih življenj. V času mladinskega verouka smo medse povabili pričevalca Nino in Klemna Šavli, ki sta mladim približala delovanje sv. Frančiška in ga skupaj z njimi iskala v vsakdanjem življenju.
Ikona Kraljice Frančiškove družine je v dopoldanskem času romala tudi do naših bolnih sester, ki se zaradi bolezni dogajanja v župniji žal niso mogle udeležiti.
Naše mlado bratstvo je bilo v tem tednu blagoslovljeno z obilico milosti, zato sta bila poglobitev vere ter zaupanja neizbežna. Hvaležni smo za tako izjemno priložnost in kličemo božjega blagoslova nad vse skupnosti, ki bodo v prihodnje gostiteljice luči miru in ikone Kraljice Frančiškove družine.
s. Helena Molan
OFS Novo mesto – sv. Lenart
 
 •  Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v Trebnjem

Šolske sestre iz skupnosti v Trebnjem smo 11. februarja prevzele oljenko od bratov Frančiškanov v Novi Štifti. Ob koncu nedeljske sv. maše nam jo je izročil p. Marjan Čuden.

Oljenko smo gostile v kapeli našega samostana v tednu od 11. do 18. februarja 2024.

Vsak dan od ponedeljka do sobote smo imele od 16. do 17. ure molitev pred Najsvetejšim za mir in spravo v naši domovini in po vsem svetu.

Z molitvijo ob oljenki, ki je simbol prave luči – Jezusa Kristusa, smo želele tudi me prispevati svoj delež za širjenje duha sv. Frančiška – duha miru in bratstva.

Z oznanilom pri nedeljskih sv. mašah in s plakatom na župnijski oglasni deski smo k tej molitvi povabile tudi župljane in druge ljudi dobre volje. In res se nam je vsak dan pridružilo nekaj odraslih vernikov ter birmancev z animatorji in starši. Nekaj župljanov se je udeležilo tudi torkove sv. maše v naši kapeli. Uri molitve je sledilo sestrinsko druženje v obednici ob čaju in pecivu.

Hvaležne smo Bogu, da smo na ta način s posebno molitvijo vstopile v letošnji postni čas in k temu pritegnile še druge.

V nedeljo 18. februarja dopoldne pa sva sestri pri sv. maši v župniji sv. Lenarta v Novem mestu izročili oljenko tamkajšnjim bratom in sestram Frančiškovega svetnega reda.

 

Zapisala: s. Angela Zanjkovič

Fotografije: s. Mirjam Černigoj

 

 

 • SSK sestre svetega  Križa -Mala Loka

V samostanski kapeli Sester sv. Križa na Mali Loki smo ob oljenki molili pri nedeljski sv. maši – posebno pri prošnjah za mir v Sveti deželi.

Pri molitvi so sodelovali ministranti in pevke.

Ob oljenki se naša skupnost zbere tudi pri večernicah in delavniški sv. maši.

Vse dobro želim,

s. Mirjam Ferčak

Mala Loka

 

 • KB OFS Piran
Tretjo nedeljo v januarju smo se sestre in bratje krajevnega bratstva Piran prvič v tem letu zbrali na rednem srečanju. Tokratno srečanje je bilo posebno, saj smo v prvem delu, ki ga običajno namenimo skupni molitvi pred Najsvetejšim, prevzeli oljenko “Luč miru”, ki ob osemsto letnicah velikih dogodkov v življenju sv. Frančiška, roma po Sloveniji. K nam sta jo iz Tolmina pripeljala s. Marinka in br. Zoran Kenda. Po uvodni molitvi za mir v svetu smo, kot običajno vsako leto, izbrali zavetnike, svetnike in blažene iz Frančiškovih redov, ki se jim bomo v tem letu priporočali. Po blagoslovu priložnostnih podobic je ob litanijah vseh svetnikov vsak od nas povedal ime svopjega letošnjega zavetnika.
Srečanje smo nadaljevali v samostanski obednici, kjer smo odigrali dve igri tombole in izžrebali srečke za dobitke na srečelovu. Zadnja tradicionalna nagrada na tomboli je bila “tombolin”, velika torta, ki jo vsako leto za nas naredi s. Marjeta Horvat,
Bog daj, da bi doživeli še veliko takih srečanj v tako lepem številu.
 • KB OFS Tolmin

Oljenka miru -molitve za potrebe vseh Frančiškovih redov v

Kako dobro in prijetno je, ko bratje v molitvi so združeni, tam Bog pošilja svoj blagoslov…..« pravi pesem.

To smo čutili bratje in sestre našega Krajevnega bratstva OFS Tolmin, ko smo se od
13. 1. do 20. 1. 2024 srečevali pred oltarjem Marije Vnebovzete, pred našimi jaslicami, ob OLJENKI in iz srca molili za mir in vse potrebe doma in po svetu.

Oljenko sta nam iz Svete gore prinesla p. Benedikt Emberšič in sestra Lucija. Pri sv. maši je p. Benedikt izpostavil, da moramo mir začeti graditi pri sebi in ga širiti. Molitve smo se z veseljem vsak dan udeleževali, saj se vsi zavedamo, da je še posebno v teh časih zelo potrebna.

Prepričani smo, da je naš Gospod, ki je Knez miru, slišal naše »trkanje« in bo gotovo odgovoril.

foto in tekst:

tekst: Mirjam Marinič
foto: Zoran Kenda

 

 • KB Vipavski Križ

Zelo smo hvaležni za priliko molitve ob Oljenki, ravno v času zadnjih ur pričakovanja božiča. Oljenko  smo  prejeli od šturskih Šolskih sester ravno 23.12.23 v župnijski cerkvi Sv Jurija v Šturjah (Ajdovščina). 

Župnijska cerkev je bila že čudovito okrašena, naša srca  že topla in polna molitve v pričakovanju novorojenega Odrešenika.  Po molitvi smo ostali še pri župnijski večerni
Sv. maši ki jo je daroval župnik g. Zoran Zornik.
Hvala Bogu, patru Marjanu, župniku Zoranu, šolskim sestram za vodstvo, varstvo, gostoljubje in povezanost med nami.
Oljenka je  naslednjo  soboto obiskala še našo drago Lojzko Fučka, kar na njenem domu. Naša draga Lojzka  je v zimskem času namreč “malo raje” več doma. Ostali pa smo ji vsega srca hvaležni za vse njene  molitve in delo, ki ga je že in še bo opravila za naše bratstvo. Želimo si, da si ostanemo blizu, tako v molitvi kot v prijateljskem objemu.
Bilo je ZELO LEPO: toplo, hvaležno, molitveno, prisrčno, prijateljsko, iskreno ….Draga Lojzka, še enkrat hvala!
Zapisala tajnica KB Vipavski Križ Barbara Furlan
 • SSFKK v Šturje

 Danes 17.12.2023 je KB Podnanos predalo oljenko miru SSFKK v Šturje. S sestro Vido sva jo odpeljale k sestram, ki so jo z veseljem sprejele.

Sedaj bodo one skrbele zanjo in ob njej molile.
sestra Bruna
 • KB SOSTRO
-Od 29. novebra do 5. Decembra 2023. Prevzeli smo jo na Brezjah od p. Ambroža. Zbirali smo se v učilnici pri cerkvi. Zadje srečanje v molitvi ob oljenki je bilo pri s. Rezki. Predali smo jo bratom v Štepanji vasi.
Mir in dobro!
brat Franci Birk KB SOSTRO
 • Sestre Male Frančiškove družine
– Sestre Male Frančiškove družine smo prejele oljenko od bratov frančiškanov v Šiški dne
8. oktobra.
V naši kapelici smo molili za nove duhovne poklice in stanovitnost poklicanih. Prvi dan sva bili sami s s. Jožico, naslednje večere so se skupaj s s. Emino in s. Cilko zbrali študentje iz Frančiškovega študentskega doma. Ob ponedeljkih, torkih in četrtkih imajo skupno molitev, tokrat jih je spodbudila še oljenka s svojim namenom.
V nedeljo 15. oktobra smo jo predale sestram Frančiškankam brezmadežnega spočetja in z njimi kratko molile.
Prilagam samo par fotografij tega romanja oljenke.
Naj ta molitev obrodi sadove in nas poveže med seboj.
Mir in dobro od sester MFD.
s. Nada
 • KB Šiška
-15. okt 2023 Mala frančiškova družina je za čas srečanja odstopila oljenko miru KB Šiška, da smo lahko ob njej peli, molili, prosili in razmišljali o miru.
Vse dobro.
Mateja
 • bratje  Frančiškani Tromostovje- LJ

-Oljenka Miru pri bratih Frančiškanih Tromostovje- LJ

 • Ljubljani -Štepnja vas

-Pošiljam fotografijo ob oljenki med njenim bivanjem v Ljubljani -Štepnja vas. Fotografija je bila narejena
9. novembra 2023 po večerni maši, torej ob 20.00, v cerkvi Sveti Štefanpri Božjem grobu.

Brat Klemen Verdev, kapucin Mir in dobro!

 • kapucinih do ŠS FKK, Ljubljana

-Oljenka od kapucinih do ŠS FKK, Ljubljana 12. 11. 2023

  

 • KB OFS Ljubljana- Vič

– Lj – Vič, Župnija sv. Antona Padovanskega 3.12-10.12.2023

Frančiškovi bratje in sestre prvega in tretjega reda smo oljenko Miru iz Betlehema, na Viču v Ljubljani
gostili med 3 in 10 decembrom 2023.
Luč smo umestili pred glavni oltar in je gorela med vsemi mašami in molitvami. Družina KB OFS Lj –
Vič se je od ponedeljka do sobote zbirala eno uro pred večerno mašo in enodušno molila za mir v
svetu, Vedno je bilo hkrati izpostavljeno tudi Najsvetejše. Molitve so vsebovale obrazce in litanije kot so
v navadi ob izpostavitvi Najsvetejšega, nadalje rožni venec in posebne molitve za mir. Posebno goreče
smo molili za mir v Ukrajini, kjer se spopadata dva krščanska naroda.
Ob zaključku je duhovni asistent p. Zdravko Jakop OFM podelil blagoslov z najsvetejšim.
Sčasoma so se molitvi pridružili tudi drugi člani župnijskega občestva, molitev pa nas je notranje umirila
in pripravila na Sv. Mašo, ki je sledila.

foto in tekst: Andrej Bogataj, predsednik KB OFS Ljubljana- Vič

 • KB Podnanos

-Dne 10. 12. 2023 je KB Podnanos prejelo oljenko miru. Iz Ljubljane jo je pripeljal naš duhovni asistent brat Marjan Potočnik, ter sestri Marija in Cvetka iz KB Vipavski križ. Z našo sestro Vido sva jo sprejeli pri meni doma, kjer smo oljenko prižgali in ob njej malo pomolili. Nato sva jo s sestro Vido odnesli v našo župnijsko cerkev sv. Vida in ob njej zmolili še desetko rožnega venca.
Nato smo jo odnesli v cerkev in postavili na stranski oltar, kjer je kip svetega Frančiška Asiškega. Vsak dan pol ure pred sveto mašo se naše KB in farani zberemo in molimo za mir v naših srcih, naših družinah, domovini in v svetu. Mir tako zelo potrebujemo in zanj se je tako prizadeval naš vzornik sveti Frančišek Asiški. Oljenko miru smo 14.12. 2023 prinesli iz Podnanosa v Podrago, ker od tam prihajajo naše tri sestre, sestra Jožica, sestra Marica in sestra Vera. Tam se je zbralo naše bratstvo in pol ure pred sveto mašo molilo za mir. Skupaj smo obhajali sveto mašo in slavili gospoda ki prihaja. Po sveti maši smo oljenko odnesli nazaj v cerkev svetega Vida v Podnanos.

Foto in tekst: setra Bruna Žgur Foto in tekst setra Bruna

-Vzpostavitev molitvene verige oziroma romanje oljenke  po skupnostih in bratstvih OFS od sv. Frančiška.

Časovnica poti PDF -Itinerarij oljenke 2023

Drage sestre, dragi bratje Frančiškovih redov!

Z letošnjim letom smo pričeli cikel praznovanj dogodkov v življenju sv. Frančiška, ki so se zgodili pred 800 leti. Letos sta kar dve obletnici, obletnica potrditve vodila za brate in postavitve živih jaslic v Grecciu. V letu 2024 se bomo povzpeli na La Verno in občudovali vtisnjenje ran sv. Frančišku. V letu 2025 bomo skupaj s sv. Frančiškom ob sončni pesmi slavili in hvalili Boga Stvarnika. Leto 2026 nas bo popeljalo v podoživljanje Frančiškovega transitusa – prehoda iz zemeljskega v večno življenje. Te okrogle obletnice bomo proslavili z različnimi dogodki.

Ob dobri izkušnji pred 8 leti smo se tudi tokrat odločili, da pošljemo na pot med naše skupnosti oljenko, luč. Tista prava Luč je Jezus Kristus, v katerega je bil sv. Frančišek tako zagledan, da je tudi sam postal luč. Ne le po krstu ampak tudi zaradi njegovega sijaja smo postali po duhovnosti sv. Frančiška še bolj bratje in sestre med seboj. Naj nas ta oljenka odpira Bogu in drug drugemu. V prilogi je orisana pot, ki jo bo oljenka prepotovala med nami. V marsikaterem kraju se boste lahko ob njej srečevali bratje in sestre več redov. Povsod povabite k njej še druge ljudi dobre bolje. Seveda pa v vsakem kraju pripravite primeren prostor za oljenko, da bo dostopna čim širšemu krogu. V tednu, ko bo oljenka pri vas pripravite tudi primeren program. Lahko je to molitev, lahko je to prebiranje Frančiškovih spisov, lahko je prepevanje, prebiranje odlomkov iz njegovega življenja, … Zagotovo vam bo dal Duh dovolj navdihov.

Oljenko boste prejeli od skupnosti, ki jo je imela pred vami. Tudi sami jo po enem tednu, na dan, ko jo sprejme nova skupnost, odnesite do te skupnosti. Med seboj se natančneje dogovorite za točen čas predaje oljenke. Morda boste ob tem naredili še kakšen dogodek.

Še nekaj praktičnih navodil: V oljenko bo potrebno dolivati tekoči vosek. Uporabljajte le tekoči vosek za sveče. Nikakor ne kakšne druge oblike goriva. Ko jo boste predali naslednji skupnosti, poskrbite, da bo primerno napolnjena.

Potrudite se, da se bo v tednu, ko bo pri vas, ob oljenki nekaj lepega dogajalo. Najprej je to namenjeno nam, Frančiškovim bratom in sestram. Zase pripravimo lep dogodek. K njemu pa povabimo še druge ljudi. Ne dajajte vtisa, da je oljenka prišla v vaš kraj zaradi drugih ljudi (župljanov, romarjev, …), sami pa ne bi imeli časa zanjo.

Vsaj pri enem dogodku ob oljenki napravite fotografijo in jo s kratkim opisom pošljite br. Kozel Jožetu (joze.kozel@gmail.com), podpredsedniku NS OFS. V kratkem opisu navedite datum nastanka fotografije, v katerem kraju, kdo se je zbral ob oljenki, morda še kaj se je dogajalo ob njej. Na internetni strani OFS bo nastajal album poti oljenke med nami.

Naj vas s tem pismom povabim tudi k skupnemu bogoslužju ob pričetku praznovanj Frančiškovih obletnic. Hkrati bo to tudi letošnje praznovanje Duha Assisija. Zgodilo se bo zadnjo soboto v mesecu oktobru, 28. oktobra, na Brezjah. To je naše praznovanje in zato si zagotovite, da boste zraven. Ker pa naše lepe stvari želimo deliti tudi z drugimi, pripeljite s seboj še vaše prijatelje, sodelavce, župljane, … Kako bo potekalo to praznovanje je opisano na plakatu, ki ste ga že ali pa ga še boste prejeli.

Naj se s praznovanji vseh Frančiškovih obletnic zgodi to, kar je Frančišek vedno zaželel, ko je prišel v nek kraj: Gospod naj vam podari svoj mir. Z njim naj vam podeli tudi veselje, da smo Frančiškovi.

Br. Primož, OFMCap, predsednik FK

 

One Comment on “MOLITVENA VERIGA oz. ROMANJE OLJENKE”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja