Kateheze v letu svetega Ludvika IX.

Kateheze v letu svetega Ludvika IX.

Za boljše in uspešnejše praznovanje Ludvikovega leta je pripravljenih 8 katehez na podlagi njegovega življenja in izkušenj. Na koristijo!

UVOD V TEMO JUBILEJNEGA LUDVIKOVEGA LETA

Jubilejno leto posvečeno svetemu Ludviku IX. naj nam pomaga, da globlje prodremo v skrivnost našega krsta in naših zaobljub znotraj Frančiškovega svetnega reda.

Ludvik se je rodil 25. aprila 1214 in je bil še istega dne krščen. Ni se rodil svetnik … bil je podoben nam … v življenju se je boril s svojimi napakami in s pomočjo Božje milosti je zmogel v različnih življenjskih okoliščinah do smrti presegati samega sebe. Vendar je v svojem srcu vedno želel slediti evangeliju. Vse življenje se je zavedal dostojanstva Božjega otroka, preko katerega je bil poklican k svetosti, nalezljivi svetosti, ki se je kazala v njegovem življenju in učenju.

S praznovanjem obletnice rojstva Ludvika IX., francoskega kralja in sozavetnika OFS, se želimo 800 let kasneje ob njem učiti, kako razviti milost krsta v naših življenjih do polnosti, ki je dosežena v dobrodelnosti.

Živeti iz krsta

Krst ni dogodek iz naše preteklosti. Prepojiti mora vse naše življenje, osvetljevati naše odločitve in voditi naše darovanje. Dejstvo, da smo krščeni, mora biti vključeno v naše življenje (Vodilo, člen 6, Generalne konstitucije, člen 14,3a, členi 17-27).

Svetemu Ludviku je to uspelo. Njegov krst se je nadaljeval v njegovem življenju; trudil se je živeti kot kristjan, iskati pravico kot kristjan, izpolnjevati svoje vladarske dolžnosti kot kristjan … To je izpolnjeval v svojem času v skladu s kulturo svojega časa, celo v nasprotju s kulturo tistega časa. Ko sledimo njegovemu zgledu, nas ta nagovarja, naj bomo zvesti svojemu krstu in živimo kot kristjani – mislimo kot kristjani, delujemo kot kristjani v našem času in naši kulturi, tudi če se ji moramo zoperstaviti.

Vsak lahko postane svetnik!

Ludvik je skozi celotno življenje postal (postajal) svetnik. Svetost je stanje življenja, ki ga nekdo živi s Kristusom, ki je »pot, resnica in življenje« (Jn 14,6). V jubilejnem letu želimo obnoviti obljube, dane pri krstu in v OFS, da bi nadaljevali pot proti svetosti skupaj s svojimi sestrami in brati.

Teme, ki nam bodo pomagale poglabljati našo vero

Na krščansko življenje moramo gledati kot na celoto – tako v primeru svetega Ludvika  kot v našem primeru. Pobliže bomo pogledali posamezne vidike našega življenja, da bi jih uskladili z evangelijem.

1. tema – Sveti Ludvik in duhovno življenje
2. tema – Sveti Ludvik in njegovo krščansko družbeno angažiranje/delovanje
3. tema – Sveti Ludvik in zakon
4. tema – Sveti Ludvik, vzgojitelj
5. tema – Sveti Ludvik, socialna pravičnost in evangelizacija
6. tema – Sveti Ludvik in ubogi
7. tema – Sveti Ludvik in medverski dialog
8. tema – Sveti Ludvik in sestra smrt.

Pri vsaki temi so predlagani naslednji koraki:
– Zgodovinsko ozadje
– Pastoralna osvetlitev teme
– Od svetega Ludvika do danes
– V luči drugega vatikanskega cerkvenega zbora
– Božja besedaPripete datoteke:

 Uvod še enkrat
 1. kateheza
 2. kateheza
 3. kateheza
 4. kateheza
 5. kateheza
 6. kateheza
 7. kateheza
 8. kateheza
 pismo generalnega ministra ob zaključku Ludvikovega leta