Jesensko romanje v Assisi (4. – 7. november 2021)

Z enoletnim zamikom zaradi epidemiološke situacije nam je le uspelo izpeljati obljubljeno romanje v Assisi za sestre in brate Frančiškovega svetnega reda in za vse, ki jim je sveti Frančišek blizu.

Tako smo se Štajerci že v zgodnjih urah (ob petih zjutraj, če smo čisto natančni) odpravili na pot in ob njej pobirali romarje, ki so čakali po Sloveniji vse do Vrtojbe, kjer smo prečkali mejo. Romarje, ki so po štirih dneh postali prijatelji oz. sestre in bratje.

Prvi dan smo se ustavili v Celicah pri Cortoni, kjer nas je sprejel in izrekel dobrodošlico br. Štefan KOžuh, OFM Cap, ki živi tam. Kljub obetu slabega vremena smo sprehod do in od samostana, kjer smo obhajali mašo, naredili v suhem in ob krasnem razgledu. V večernih urah smo prišli v Mesto.

Drugi dan smo posvetili Assisiju in v njem hodili po stopinjah, ki sta jih pustila s. Klara in sv. Frančišek v 13. stoletju, v zadnjem času pa tudi blaženi Carlo Acutis. Cerkev svetega Rufina, Frančiškova rojstva hiša, stolnica, kjer je sedaj pokopan tudi bl. Carlo,  Frančiškova bazlika in sveti samostan ter potem popoldne Porcijunkula … je samo nekaj krajev, ki so nam govorili o svetnikih.

Tretji dan je bil na programu Greccio, kraj v Rietski dolini, kjer je sveti Frančišek na prav poseben način praznoval božič. Popoldne (spet ni bilo napovedanega dežja) pa smo preživeli pri svetem Damijanu in v družbi sester klaris pri večernicah – nekateri pa tudi v krasnem pogledu na baziliko od trdnjave nad mesto.

Četrti in zadnji dan smo se preko La Verne, kjer je sveti Frančišek prejel stigme, vračali domov. Z obilico lepih spominov in seveda obkroženi z ljudmi, ki so nam bogatili zadnjih nekaj dni.

Hvala narodnemu svetu OFS (posebej br. Mirku) za pripravljeno romanje in vsem trem duhovnim asistentom iz prvega reda, ki so nas spremljali in s svojimi besedami še bolj pa z dejanji pričevali za življenje s svetim Frančiškom.

Spodaj lahko najdete nekaj fotografij, ki jih je v glavnem posnela Brina Smovnik.

Na tej povezavi pa najdete fotografije, ki jih je naredil Jože Jagrič.

Mir in vse dobro!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja