16. generalni kapitelj OFS

Skupno 57 kapitularjev (delegatov) je pričelo z delom XVI. generalnega kapitlja OFS, ki se je začel v soboto popoldne z otvoritveno mašo, ki jo je vodil generalni minister TOR p. Amando Trujillo. Iz Slovenije se ga udeležuje br. Tomaž Potokar, OFS.

S kapitljem, ki vključuje tudi približno 40 opazovalcev in približno 20  prostovoljcev, se končuje šestletni mandat (2014-2020), podaljšan za eno leto zaradi pandemije COVID-19, in se začenja novo šestletno obdobje (2021-2027) z izvolitvijo novega predsedstva. Zato je to tudi čas za razmislek in globoko razločevanje o položaju mednarodnega bratstva OFS in njegovih izzivih.

Evalvacijsko delo se je začelo s predstavitvijo ustreznih poročil.

Tibor Kauser, dosedanju generalni minister OFS, je poudaril potrebo po poglobitvi sekularne frančiškovske identitete, za katero sta potrebni »večja duhovnost in večja organizacijska sposobnost«. Izpostavil je tudi vključenost predsedstva CIOFS v skupne projekte po vsem svetu, zlasti tiste, ki so povezani s komisijo JPiC, kot je Well4Africa.

Fr. Alfred Parambakathu, OFMConv., predsednik Konference  duhovnih asistentov (CAS), je poudaril »vpletenost prvega reda in nalog pri izboljšanju pomoči OFS«. Eden glavnih uspehov je bila prva mednarodna formacijski delavnica za duhovne asistente, ki so se je udeležili bratje iz 37 držav.

XVI. kapitelj je doživel poseben dan 15. novembra, ko so se udeleženci srečali na zasebni avdienci s papežem Frančiškom. Papežev pozdrav, ki ga lahko v izvirniku preberete tukaj, je dodan v slovenskem prevodu – Nagovor svetega očeta na generalnem kapitlju Frančiškovega svetnega reda.

Dogajanju lahko sledite na facebooku, fotografije pa si lahko pogledate v albumih tukaj.

One Comment on “16. generalni kapitelj OFS”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja