Pismo generalnega ministra OFS v zvezi s pandemijo koronavirusa

V času, ko svet pretresa pandemija koronavirusa, je pismo sestram in bratom OFS po svetu poslal generalni minister Tibor Kauser.

Rim, 12. marec 2020

Drage sestre in bratje po vsem svetu,                                                                                                                                                                              naj vam Gospod podeli mir!

Živimo v izrednih dnevih, tednih, ki potrebujejo izredne odločitve in izjemen odnos. Zaenkrat še ne vemo, kakšen je Božji načrt v ozadju te resne situacije, vendar sem prepričan, da nam Bog pripravlja veliko presenečenje.

Iz vseh koncev sveta slišimo novice o epidemiji koronavirusa, ki se širi zelo hitro. V nekaterih delih sveta so razmere resnično resne in zaskrbljujoče, medtem ko so drugi deli še vedno brez njega ali manj prizadeti.

Kot sestre in bratje Frančiškovega svetnega reda, ki živimo v svetu, moramo zvesto izpolnjevati svoje poklicne dolžnosti v raznih življenjskih okoliščinah (prim. Vodilo OFS, člen 10 OFS). To je danes bolj zahtevno, saj se moramo odreči svojemu udobju in se pozorno prilagoditi novim okoliščinam. Solidarnost in bratsko življenje dobivata nov pomen.

Najprej vas vse povabim, da se pridružite mojim molitvam za tiste, ki jih je prizadela epidemija, zlasti za prebivalce Italije, Kitajske, Južne Koreje, ki za zdaj spadajo med najbolj prizadete dežele, vendar se stanje glede stopnje prizadetosti spreminja iz dneva v dan. Molimo se za tiste, ki trpijo za to boleznijo, za tiste, ki skrbijo za obolele, in za vse, da imajo modrost in potrpljenje, da se obnašajo pravilno, tako fizično kot duhovno, da bi lahko prenesli to materialno in duševno breme.

Življenje v svetu nas kliče, da smo pozorni do vseh, ki imajo v tej situaciji več težav ali pa se soočajo z večjimi tveganji. V naših bratstvih je veliko starejših sester in bratov, ki potrebujejo več bratske skrbi in več pozornosti. Prosim vas, da posvetite posebno pozornost tistim, ki potrebujejo pomoč. Biti moramo bolj disciplinirani, saj ima vsak izmed nas tudi večjo osebno odgovornost za svoje brate, za sosede. Prepričan sem, da nam Bog daje priložnost za krepitev bratskega življenja, čeprav je včasih osebnih srečanj manj.

Ukrepi uradnih oblasti razglašajo, da je stanje iz dneva v dan bolj kritično. Nekateri ukrepi in pozivi posvetnih in cerkvenih oblasti nas lahko presenetijo ali celo šokirajo. Vendar moramo verjeti, da so sprejeti v skupno dobro, in ker ni »namreč oblasti, ki ne bi bila od Boga« (Rim 13,1), jih spoštujmo, četudi jih včasih ni tako preprosto razumeti. Bog vedno skrbi za naše duhovno in materialno dobro.

Odprimo svoja srca, da bi slišali, kaj nam namerava povedati Gospod s to situacijo, ki jo dovoljuje. Naj nam Bog pomaga, da bomo vedeli, kaj je naša dolžnost tudi danes.

 

Vaš generalni minister in manjši brat,

                               Tibor Kauser

 

Pismu dodajamo tudi kratek prikaz ravnanja – za več pa poglejte na uradno spletno stran narodnega inštituta za javno zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja