Piran, duhovne vaje za OFS – Dar dialoga

Piran, 01.-03 marec 2019

V Piranu so se na pustni petek začele duhovne vaje za sestre in brate OFS ter tiste, ki jim je blizu karizma svetega Frančiška Asiškega.

Duhovne vaje je vodil br. Janez Papa.

Prvi večer smo se ustavili ob dogodku izpred 800 let, ko je sveti Frančišek obiskal sultana Malik al Kamila in ob njem začeli premišljevati o dialogu in vzpostavljanju odnosov.

Drugi dan smo si pobliže pogledali islamsko vero, iskali ob njej stebre našega krščanstva, popoldne pa smo imeli priložnost, da v zakramentun svete spovedi odložimo maske (ker je bila ravno pustna sobota), naše predsodke, ki nam pogosto otežujejo (če ne celo onemogočijo), dialog med ljudmi na sploh. Na podobno temo smo oblikovali  sveto mašo. Večerni program pa smo preživeli ob prijetnem filmu Božja volja.

Zadnji, nedeljski dan na duhovnih vajah pa smo posvetilu zgodovini srečevanj papeža Frančiška z islamskimi voditelji od začetka njegovega pontifikata do zadnjega obiska v Združenih arabskih emiratih, kjer sta z velikim imamom Ahmedom al Tajebom podpisala skupno izjavo oz. dokument o človeškem bratstvu. Ob njem smo se ustavili in poskušali sicer uradni dogovor med dvema verskima skupostima prevajati v naše vsakdanje odnose.

Po sveti maši, zaključnem kosilu in zahvalah (br. Janezu Papi OFM, piranski minoritski skupnosti, kuharici Adrijani in br. Mirku, ki je skrbel za tehnično plat duhovnih vaj) smo se razšli. Z zavestjo, da je seme posejano, zdaj pa čakamo na rast in sadove.

 

Nekaj utrinkov z duhovnih vaj si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja