Novi blaženi iz vrst OFS – José Gregorio Hernández Cisneros

Od 30. aprila 2021 ima OFS v svojih vrstah novega blaženega – takrat je bil namreč beatificiran Jose Gregorio Hernandez Cisneros, brat Frančiškovega svetnega reda v Venezueli.

jose se je rodil 26. oktobra 1864 v kraju Isnotú v Venezueli, kot prvi od sedmih otrok očetu Benignu María Hernández Manzanedu in njegovi ženi Josefi Antonii Cisneros Mansilla. Krščen je bil 30. januarja 1865 in pri birmi 6. decembra 1867. Ko je bil star 13 let, je želel postati odvetnik, vendar si je potem premislil in se začel izobraževati na področju medicine, kjer se je odlikoval po svoji zavzetosti in pameti. Diplomiral je leta 1888, potem pa svoje znanje nadgrajeval na študiju v Parizu. Ko se je vrnil iz Evrope v Venezuelo, je postal vodilni zdravnik v bolnici José María Vargas.

V času med letoma 1891 in 1916 je svoje življenje posvetil učenju, medicini in veri. Dvakrat je želel vstopiti v bogoslovje, vendar sta mu  naprej državni režim in nato njegovo šibko zdravje to preprečila. V tem času (leta 1899) je tudi vstopil v Frančiškov svetni red. Znan je bil po svojem odnosu do bolnikov, saj je zdravil tudi tiste, ki si tega niso mogli privoščiti. Revnim je pogosto zdravila plačeval sam. S prihodom španske gripe leta 1918 je deloval med okuženimi. Ker je svojo vero in svoj poklic živel v služenju revnim, so ga imenovali  zdravnik ubogih. V vsakem bolniku je prepoznaval Jezusovo obličje.

Umrl je leta 1919 v prometni nesreči. 29. junija ga je namreč na poti v lekarno, kjer je hotel kupiti zdravila za neko ubogo žensko, zbil avtomobil. Umrl je v bolnišnici v Caracasu z besedami »O, Blažena Devica«.

Kmalu po njegovi smrti so se začela pojavljati pričevanja, da so ljudje ozdraveli potem, ko so ga prosili za priprošnjo pri Bogu. Kmalu je postal znan po Latinski Ameriki in Španiji. 1949 se je začel njegov proces za beatifikacijo. Potem ko so potrdili primer dekleta Yaxuri Solórzano, ki je bila ustreljena v glavo in je čudežno ozdravela, je bil lani (leta 2020) potrjen tudi dekret za njegovo razglasitev za blaženega, ki se je uresničil letos.

Kaj je pri zahvalni maši v Rimu ob zdravnikovi razglasitvi za blaženega povedal nadškof Edgar Peña Parra iz državnega tajništva, udeležili pa so se je predvsem venezuelski verniki, ki živijo v Rimu, si lahko preberete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja