Na seznamu novih kardinalov tudi Frančiškovi manjši bratje

Papež Frančišek je v nedeljo, 25. oktobra 2020, po molitvi Angelovega češčenja in blagoslovu naznanil, da bo imel 28. novembra na vigilijo pred prvo adventno nedeljo konzistorij za imenovanje 13 novih kardinalov. (Kaj pomeni služba kardinala si lahko pogledate na tej povezavi.)
Med njimi jih bi 9 lahko volilo novega papeža (kardinali elektorji).  Imenovan bo tako prvi kardinal iz Bruneja in Kuala Lumpura – msgr. Cornelius Sim, pa prvi afriško-ameriški kardinal – msgr. Wilton Gregory.
Prav tako pa spisek prinaša tudi tri imena iz vrst manjših bratov. Ta so:
Ø  msgr. Celestino Aós Braco, OFMCap.
Ø  msgr. Mauro Gambetti, OFMConv
Ø  msgr. Raniero Cantalamessa, OFMCap

Spodaj je nekaj osnovnih podatkov o vsakem od njih.

Ø  Msgr. Celestino Aós Braco, OFMCap.
Rodil se je v kraju Artaiz (Unciti) v provinci Navarra, v Španiji, 6. aprila 1945. V Zaragozi je študiral filozofijo in teologijo v Pamploni. Prve zaobljube v kapucinskem redu je izrekel 15. avgusta 1964 , večne pa 16. septembra 1967 v Pamploni. Leto kasneje, 30. marca 1968, je bil posvečen v duhovnika. Svoje delo je nato opravljal kot profesor na različnih univerzah (doktoriral je iz psihologije) in kot vikar v Tudeli in Zaragozi. 

Leta 1983 je odšel v Čile, kjer je bil najprej kaplan župnije Longavi, predstojnik skupnosti v mestih Los Ángeles in Valparaiso, kaplan župnije sv. Mihaela, škofijski vikar za posvečeno življenje v škofiji Valparaiso, od leta 2008 pa kaplan župnije sv. Frančiška Asiškega v Los Ángelesu.
Msgr. Braco je bil poleg tega tudi provincialni ekonom kapucinov v Čilu, promotor pravičnosti cerkvenega sodišča v Valparaisu, sodnik sodišča nadškofije Concepciόn in zakladnik Čilskega združenja cerkvenih pravnikov.
25. julija 2014 je bil imenovan za škofa škofije Copiapό, 23. marca 2019 pa za apostolskega administratorja sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis nadškofije Santiago de Chile. Papež Frančišek ga je 27. decembra 2019 imenoval za nadškofa iste nadškofije.

 

Ø  Msgr. Mauro Gambetti, OFMConv

Rojen je bil v kraju Castel San Pietro Terme v Italiji 27. oktobra 1965. Diplomiral je iz mehanskega inženiringa v Bologni. Septembra 1992 je vstopil v red bratov minoritov in 20. septembra 1998 izrekel večne zaobljube. Teologijo je študiral na Teološkem institutu v Assisiju in univerzi v Florencah. Duhovniško posvečenje je prejel 8. januarja 2000 v Longianu. V minoritski provinci pokrajine Emilia – Romagna je bil animator za mlade in za duhovne poklice. Leta 2009 je bil izvoljen za minoritskega provinciala, 22. februarja 2013 pa za voditelja generalne kustodije svetega samostana v Assisiju (generalni kustos). Hkrati ga je asiški škof imenoval za škofijskega vikarja za baziliko Svetega Frančiška v Assisiju in ostale romarske kraje, ki jih upravljajo bratje minoriti v tej škofiji. Vseskozi je bil na vodilnih mestih znotraj konference minoritskih provincialov v Italiji, od leta 2010 pa je tudi pokrajinski duhovni asistent OFS pokrajine Emilia – Romagna.

Gambetti bo prvi kardinal iz vrst minoritov po 150 letih (zadnji je bil p. Antonio Maria Panebianco, ki ga je za kardinala 27. septembra  1861 imenoval papež Pij IX.).

Kako so se imenovanja razveselili sobratje v samostanu si lahko pogledate v spodnjem filmčku.

 

 

Ø  Msgr. Raniero Cantalamessa, OFMCap
Rodil se je 22. julija 1934 v italijanskem kraju Colli del Tronto. V kapucinsko semenišče je vstopil s trinajstimi leti. Kot duhovnik znotraj kapucinskega reda je bil posvečen leta 1958. Ima doktorat iz teologije in klasične literature. Do leta 1979 je bil profesor zgodovine izvirov krščanstva na katoliški univerzi v Milanu. Od leta 1975 do leta 1981 je sodeloval tudi v mednarodni teološki komisiji.
Leta 1980 je bil imenovan za pridigarja papeške hiše s strani papeža Janeza Pavla II. Na tej poziciji je ostal tudi pod papežem Benediktom XVI. in papežem Frančiškom. V tej službi vse postne in adventne petke pripravlja meditacije za papeža in višje cerkvene dostojanstvenike in je edini človek, ki »lahko pridiga papežu«.
Poleg znanstvenih knjig o začetkih krščanstva, kristologiji, cerkvenih očetih, veliki noči v prvih stoletjih Cerkve ter drugih temah, je objavil številne druge knjige o duhovnosti, ki so sad njegovih pridig papeški hiši in so prevedene v približno dvajset jezikov.

Kako je sam opisal svoje življenje in njegova razmišljanja ob evangeljskih odlomkih posameznih nedelj lahko preberete na spletni strani slovenskih kapucinov.

Njegov odziv na imenovanje pa najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja