Frančišek – svetnik dialoga, pokrajinski tabor OFS Mb 2019

25. junij je dan, ki je pri Frančiškovih v mariborski metropoliji (razen v zelo redkih letih, ko se srečanje pokrije z narodnim srečanje OFS na Štajerskem) rezerviran za pokrajinski tabor OFS. Takrat se sestre in bratje dobimo z namenom, da bi se najprej srečali med seboj. Hkrati pa se srečanje izkoristi tudi za spoznavanje določene vsebine, ki nam jo pomagajo osvetliti različni gostje. Zadnja leta se dobivamo na Vidmu pri Ptuju.

Letos je srečanje potekalo že devetindvajsetič, osnovni ton pa je dajal dogodek izpred 800 let, ko se je sveti Frančišek odpravil k sultanu Melek el-Kamilu (mimogrede na pot  je odšel 24. junija 1219, torej samo en dan (in 800 let) pred dnevom našega srečanja).

Po nekaj letih odsotnosti so tokrat bili z nami ponovno Frančiškovi otroci in mladina, ki so tudi sestre in brate OFS pomladili in to samo s svojo prisotnostjo, da niti ne omenjam igrice o Frančišku in sultanu, pa sodelovanja pri sveti maši ter seveda s programom, ki so ga pripravili po kosilu (bravo, skupina Golobčki iz FO Slovenska Bistrica za glasbeno spremljavo ter FO sv. Jožef – Studenci, Mb za kviz o Sloveniji). Hkrati pa tudi sami bili udeleženi na programu, ki so ga pripravili animatorji in je ponujal dve uri zabave pri različnih igrah in v  delavnicah.

V tem času smo sestre in bratje prisluhnili glavnima gostoma – Sari Jonan Bevc,Iračanki, ki živi v Sloveniji in p. Martinu Kmetcu, minoritu, misijonarju iz Turčije. Oba sta pripovedovala o svoji izkušnji vzhoda in nas s pričevanji navdušila.

Sveta maša, ki je sledila, je bila obarvana s hvaležnostjo za domovino ter s spominom na 40 let potrditve Vodila OFS. Posamezna bratstva so prinesla na roko napisana Vodila – toliko različnih pisav in načinov izdelave knjige je kazalo tudi na raznolikost in pestrost možnosti, kako slediti Jezusu in način svetega Frančiška. Pri maši, ki jo je vodil br.Jurij Štravs OFM Cap, DA v pokrajinskem svetu, nas je nagovoril br. Tomaž Pinter OFM, ki je navkljub grožnji, ki jo morda kdo čuti ob drugačnih, poudaril, da nam svobode (tiste notranje) na more nihče vzeti razen greha in mržnje, za katero se sami odločimo.

Sledilo je kosilo in že prej omenjeni zabavni program (otroci za odrasle smo mu rekli), srečanje pa smo sklenili s  tradicionalnim Bratom Ognjem (zaključna molitev ob prižganem ognju, kjer bratje prvega reda ob sklepu podelijo posamezne blagoslove nad sestrami in brati).

Sestra, ki sicer vsako leto ob koncu pohvali srečanje, je letos dejala: “Saj je vsako leto lepo, ampak letos je bilo pa zares lepo!” In temu se ne da oporekati.

Velik del pričevanja bo kmalu dostopen tudi v avdio-video obliki, sicer pa o srečanju in vzdušju na njem pripovedujejo tudi fotografije (več jih je pride)  in video uvodne igre ter zaključka.

 

sveti Frančišek in sultan – igra:

Frančišek in sultan

Tako je to izgledalo pred 800 leti – sveti Frančišek in sultan (FO sv. Jožef, Mb in Klemen, FA Sl. BIstrica)

Objavil/a Frančiškov svetni red OFS dne Četrtek, 27. junij 2019

Zaključek

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja