Božična voščila, 2020

Kot ponavadi je tudi letos kar nekaj voščil ob božičnih praznikih!

Z mednarodne ravni sta prišli kar dve,
– prvo (pismo in voščilo) je od našega generalnega ministra br. Tiborja Kauserja (prevod pisma lahko najdete spodaj):
EN Christmas letter 2020
Natale 2020

– drugo pa od Frančiškove družine:
Lettera_Natale_2020_ENG

 

S slovenske ravni pa je tu
– voščilo narodnega sveta OFS Slovenije
božično voščilo 2020 – NS OFS.docx

– voščilo duhovnih asistentov:

– voščilo nadškofa Martina Kmetca:
https://www.facebook.com/FranciskovSvetniRed/videos/689554645057440

– voščilo pokrajinskega sveta ljubljanske pokrajine
Božič 2020 – PS Lj.docx

– voščilo pokrajinskega sveta mariborske pokrajine
Božič 2020 – PS.docx

– voščilo FRAME

Dragi bratje in sestre,
v božični noči nam je Bog želel konkretno pokazati, da je Emanuel – Bog z nami. Želim vam, da bi to njegovo nežno navzočnost čutili v prav vsaki resničnosti vašega življenja. On je zares z nami.

V priponki pa vam pošiljam še božično voščilo, ki ga je za framaše po vsem svetu napisala mednarodna koordinatorka FRAME Andrea Karlović.
Mir in dobro,
Neža Tomažič
predsednica NS FO in FRAMA

 božič 2020 

 

pismo in voščilo sester klaris
Božič 2020 – pismo-1
Božič 2020 – voščilo-1

____________________________________________________________

Drage sestre in bratje po vsem svetu!

Naj vam dobri Gospod da svoj mir!

Svetloba in glasba – dve značilnosti “slovnice božiča« je zapisano v božičnem pismu, ki ga je poslala Konferenca Frančiškove družine. S tem pismom, ki prihaja z mednarodne ravni, želimo z vami deliti isto sporočilo. Šlo je namreč za skupno delo, veselo delo, za resnično izkušnjo pripadnosti isti duhovni družini, izkušnjo, da smo “vsi bratje”. Zato vas najprej želim opozoriti, da tisto božično pismo prinaša skupno sporočilo celotne Frančiškove družine in videli boste, da ni treba veliko dodati. Sporočilo je tam podano v glasbenih podobah. Hkrati pa ne smemo pozabiti na drugo značilnost božiča, na svetlobo.

V tem kratkem sporočilu bi vas rad povabil, da na svetlobo božiča pogledamo drugače.

Božična luč še zdaleč ni tista zunanja svetloba, ki smo jo naredili iz nje. Nevidna je v osvetljenem mestu, ki je polno bleščečega in trgovskega blaga. Ni zasijale v topli, dobro ogrevani hiši, ampak zunaj, v neprijazni in hladni noči, je v popolni temi in sije za tiste, ki “prihajajo z vzhoda” (prim. Mt 2,1) ali »prenočujejo na poljanah« (Lk 2,8).

Božična luč je glasnik. Je lahko čudovit sijaj okoli nekoga, ki ga komajda zmoremo prepoznati, vendar nekako prinaša božje sporočilo tistim ubogim pastirjem, ki so pripravljeni iti na pot. »Prikazal se jim je Gospodov angel in Gospodova slava je zasijala okoli njih« (Lk 2,9).

Božična luč je „svetilka mojim nogam, luč na moji poti“. (Ps 119,105) Da, lahko je bleda, utripajoča zvezda, skoraj nevidna med ostalimi, vendar sveti tistim, ki vedo, kaj je pomembno, in jim kaže pot. »Zvezda, ki so jo videli vziti, je bila pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete«. (Mt 2,9) Kristus je edina luč, ki nas lahko vodi k odrešenju, zato je ne izpustimo izpred oči. Če bomo to naredili, ne bomo zgrešili poti do Betlehema in bomo videli Otroka.

Božična luč je navdih. Nagnila je modre in pastirje, da “gredo torej v Betlehem, da vidimo to, kar se je zgodilo. ” (prim. Lk 2,15) Tudi mi se odpravimo na pot, da bomo „presrečni ob pogledu na zvezdo «(Mt 2,10), in bodimo navdihnjeni, da se približamo tistim, ki morajo izkusiti mraz in neprijazno noč, bodisi v telesu bodisi v duši. V tem zelo posebnem in včasih zelo težkem času, zlasti v dneh božičnih praznikov, ne pozabimo na tiste, ki so v večjih težavah. Čeprav moramo zapreti svoja vrata, ne zaprimo src. Odkrijmo luč božiča skupaj z njimi, jim podaritmo dar sporočila, telefonskega klica, majhno darilo ali znak solidarnosti. Zaradi tega bodo morda izkusili Božjo ljubezen, Božjo besedo, ki je prišla k nam ta dan.

Božična luč je edina prava luč. Ko jo bomo prižgali, naj nam podari največje božično darilo, gotovost, da je Kristus z nami in smo ga našli.

 

Vsem želim blagoslovljen in sveti Božič, ki ga je osvetlil Kristus, ki je ena in edina luč!

Vaš manjši brat
Tibor Kauser
CIOFS generalni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja