800-letnica rojstva sv. Bonaventura

Od 31. septembra do 2. oktobra 2021 prihaja v Ljubljano  nekaj najpomembnejših strokovnjakov za filozofske in teološke vidike dela sv. Bonaventura, ki bodo skupaj z domačimi strokovnjaki skušali prebuditi zavedanje o bogati dediščini frančiškanskega duhovnega in intelektualnega izročila.

Bill Short OFM je denimo direktor Kolegija sv. Bonaventura v Rimu (predava tudi na Franciscan School of Theology v San Diegu, Kalifornija) in trenutno eden največjih poznavalcev frančiškanskih virov, vsaj v anglo-saksonskem področju. Marianne Schlosser z dunajske univerze je ena najprepoznavnejših teologinj današnjega časa, leta 2018 je prejela prestižno nagrado Ratzinger Preis. Lydia Schumacher z londonskega King’s College je pripadnica mlajše generacije proučevalcev tega področja, trenutno pa vodi velik projekt, podprt s strani European Research Council, z naslovom: »Authority and Innovation in Early Franciscan Thought (c. 1220–45)«.

Širši publiki bo namenjeno predvsem četrtkovo popoldne. Najprej bo fr. Bill Short vodil delavnico (pod okriljem frančiškovske konference) s frančiškanskimi viri, kjer bo predstavil vlogo Bonaventura pri posredovanju Frančiškovega življenja (prim. Čelanski, Vita brevior, Legenda maior). Delavnica, v prvi vrsti namenjena vsem, ki jim je blizu karizma sv. Frančiška, bo na poljuden način potekala v angleškem in slovenskem jeziku, s pomočjo tolmačenja in slovenskih prevodov določenih odlomkov.

Zvečer bo potekala okrogla miza o aktualnosti srednjeveške misli, kjer bodo izbrani domači in tuji gostje v ospredje postavili predvsem frančiškansko izročilo; drugi del večera bo posvečen predstavitvi dveh novih knjižnih izdaj založbe Brat Frančišek: prevod Bonaventurovega Brevilokvija s spremno študijo je pripravil Jan Dominik Bogataj OFM, prevod njegovih del O trojni poti in Kako se različne umetnosti zvajajo na teologijo, ki bosta pospremljeni s spremnim esejem Branka Kluna in prevodom katehez papeža Benedikta, pa Nena Bobovnik (KU Leuven).

Plakat in dnevni red konference pa lahko pogledate v priponkah. Vabljeni!

800 Bonaventura_Plakat_A3_finn

800 Bonaventura_PROGRAM_2.1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja