30 let organizacije Franciscans International

Z mednarodne ravni smo prejeli pismo ob tridesetletnici Franciscans International. Prevod celotnega je objavljen spodaj, več o sami organizaciji pa lahko preberete na njihovi spletni strani  Franciscans International. (klikni na napis)

Drage sestre in bratje,
prejmite topel frančiškovski pozdrav! V veselje nam je, da vam lahko pišemo med praznovanjem 30 letnice Franciscans International (FI).
Kot gotovo veste, je FI edini skupni projekt Frančiškovske družine. Osnovan je bil pred tridesetimi leti iz nič, temeljil pa je na viziji mnogih sester in bratov, ki so jih navdihnile sanje, da bi Frančiškovo sporočilo in vrednote bile prisotne tudi na globalni ravni preko strukture Organizacije Združenih Narodov (OZN). V zadnjih treh desetletjih je FI šla skozi mnoge spremembe, vseskozi pa je ohranjala svojo predanost delu za mir, za uboge, in za planet.
Še ne tako daleč nazaj je FI doživljala težavno obdobje, ki jo je primoralo, da naredi poglobljeno refleksijo in začne s prenovo. Veseli smo, da lahko objavimo, da se je ta proces zaključil. Finančno to pomeni, da smo zmanjšali izdatke, prihodke pa smo reorganizirali na tak način, da sta dve tretjini le-teh namenjeni za zagovorniške programe. Naše predano in kompetentno osebje dela po štiriletnem strateškem načrtu, ki smo ga sprejeli dve leti nazaj in je bil pred kratkim preverjen in posodobljen še za naslednji dve leti.
Mednarodni odbor direktorjev (IBD) je bil poenostavljen; zdaj ga sestavlja osem članov (posamezni iz OFS, IFC-TOR, TOR, anglikanski frančiškovec, OFM Cap, OFM Conv., OFM in izvršni direktor FI). IBD s svojim osebje deluje dobro in ima dobre odnose s Konferenco Frančiškovske družine (CFF). Lahko vam povemo, da je FI nedavno prejela nagrado UNICEF-a, s katero so ji priznali sposobnost za najboljšo uporabo struktur / procesov OZN pri delu z »otroki-čarovniki« (otroci, obtoženi čarovništva) v Beninu.
Ko praznujemo 30 letnico, smo hvaležni za trud, ki so ga vložili mnogi v FI, organizacijo, ki je visoko spoštovana v OZN; pri osebju OZN, delegacijah držav, drugih verskih skupinah in kolegih drugih nevladnih organizacij ter organizacijah civilne družbe, ki sodelujejo z nami. Hkrati pa se moramo zazreti v prihodnost. Medtem ko je trenutni položaj FI „uravnotežen“, so finance še vedno težke in zahtevne.
Ne želimo postati velika organizacija, vendar bi lahko učinkoviteje opravljali svoje delo v OZN, če na osebje ne bi toliko pritiskalo dejstvo, da potrebujejo več časa, da bi zagotovili sredstva, ki so potrebna za izvajanje našega delovanja.
V tem duhu prosimo najprej za vaše neprestane molitve za uspeh FI tudi v prihodnje. Duh FI je tisto, kar ohranja naše delo živahno in učinkovito. Hkrati pa vas prosimo za finančno podporo. Morda lahko ob praznovanju 30. obletnice prispevate enkraten prispevek, poleg običajnega letnega. Morda poznate še koga, ki bi bil zainteresiran za podporo delu, ki ga FI opravlja v OZN; prosimo, da jim predstavite našo vizijo v borbi za človekove pravice naših sester in bratov po vsem svetu na temelju naših frančiškovskih vrednot. Osebje FI in člani IBD so vam pripravljeni posredovati vse informacije, ki jih boste morda potrebovali v zvezi s tem.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste velikodušno podpirali FI v teh tridesetih letih. In hkrati pozivamo vse člane frančiškovske družine, da se združimo in podpremo delo FI, pri čemer mislimo tako na duhovno kot tudi finančno podporo, s čimer želimo promovirati Božje kraljestvo v med nami danes!

Tibor Kauser, OFS, generalni minister, predsednik CFF
s. Deborah Lockwood, OSF, generalni minister
br. Nicholas Polichnowski, TOR, generalni minister
br. Roberto Genuin, OFMCap, generalni minister
br. Marco Tasca, OFMConv, generalni minister
br. Michael Anthony Perry, OFM, generalni minister

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja