SREČANJE FSR OB JASLICAH

Gorica, 08. januar 2012

V Gorici je bilo tradicionalno srečanje bratov in sester FSR iz Fulanjie-julijske krajine in pokrajinskega bratstva Koper.

Jaslice kot tipična frančiškanska pobožnost, znamenje in simbol, ki že več stoletij nagovarja ljudi vseh krajev, so v Gorici v pravem duhu velikega asiškega svetnika še enkrat združile italijanske in slovenske vernike vseh starosti. Ti so se namreč v nedeljo, 8. januarja, zelo številni zbrali v kapucinski cerkvi, kjer je v popoldanskih urah potekalo bratsko srečanje z naslovom Odrešenjska skrivnost Božiča, kot jo je doživel Frančišek Asiški.
Za prijatelje svetega Frančiška s tega območja - tako so povedali - je to že postal težko pričakovan dogodek; čudovito je tudi videti in doživeti, kako različnost jezikov ne preprečuje, da bi v polnosti doživljali ta trenutek. V posebno veselje jim je tudi, da sta ob tej priložnosti prisotna škofa dveh sosednih škofij pa bratje prvega reda, duhovniki, redovne sestre in verniki. Takšen zaključek božičnih praznovanj so si na prvo navadno nedeljo, nedeljo Jezusovega krsta, zamislili Pokrajinski bratstvi Frančiškovega svetnega reda (FSR) Furlanije Julijske krajine in koprske škofije ter krajevni bratstvi FSR iz Gorice in s Kostanjevice. Pri slavju so sodelovali mladinska skupina iz goriške stolnice z odlomkoma iz recitala Semplicemente Francesco (Enostavno Frančišek), s petjem ob glasbeni spremljavi več instrumentalistov pa otroški pevski zbori sv. Ivana ter Podturna iz Gorice, FRAMA in FO iz Vipavskega Križa in s Kapele.
Kot se je že zgodilo v prejšnjih letih, so člani FSR dveh obmejnih skupnosti želeli še enkrat utrditi medsebojne vezi ter kot vidno znamenje občestva in miru izpričati svojo pristno vero. Betlehemski otrok je napolnil srca navzočih z istim mirom, ki je napolnil Frančiškovo srce v davni sveti noči leta 1223, ko je asiški ubožec - kmalu po obisku Svete dežele in le tri leta pred svojo smrtjo - v Grecciu, "frančiškanskem Betlehemu", postavil prve jaslice, da bi z njimi podoživel skrivnost Boga, ki postane človek, pa tudi delil z drugimi svojo nalezljivo radost ob spominu na Gospodovo rojstvo.
Dvojezično liturgično slavje, besedilo katerega je pripravil duhovni asistent goriške skupnosti p. Aurelio Blasotti, OFM Cap, se je začelo z opisom Božiča, kot ga prikazuje Božja beseda, in sicer s pripovedjo iz evangelija po Luku. V drugem delu so zbrani - na podlagi frančiškanskih virov - podoživeli Božič, "praznik vseh praznikov", kot ga je doživel sv. Frančišek, ki mu je pogled na otroka v jaslih vzbujal sladko ganjenost. Sledilo je pripovedovanje o tem, kako je dal veliki svetnik postaviti prve žive jaslice v Grecciu, kako so ljudje nosili sveče in bakle, da bi razsvetljevali noč, kako je bil ganljivi prizor ožarjen z evangeljsko preprostostjo, kako so bili ljudje in celo narava okrog njih navdani z neizrekljivim veseljem. Dalje so se navzoči ob poslušanju različnih odlomkov iz frančiškanskih virov in po molitvi Frančiškove hvalnice najvišjemu Bogu lahko ustavili pri češčenju Najsvetejšega; po branju prošenj pa so prejeli evharistični blagoslov.
Koprski pomožni škof Jurij Bizjak se je prirediteljem zahvalil za lepo doživetje, "za prisrčno, svojevrstno in domače uresničenje božičnih skrivnosti", ki naj bo iskren in ponižen poklon našemu Kralju. Goriški nadškof Dino De Antoni pa je dodal, da je srečanje Italijanov in Slovencev v kapucinski cerkvi pravi božični čudež. V imenu FSR koprske škofije je Zoran Kenda prisotnim zaželel, da bi vsak trenutek živeli Frančiškove ideale v največji meri. Predsednik narodnega sveta italijanskega FSR Remo Di Pinto pa je v pisnem sporočilu podčrtal lepoto takega pričevanja, katerega glavno sporočilo je, da se resnično bogastvo nahaja v bližnjem.
Kot je že lepa tradicija, se je srečanje nadaljevalo ob obloženih mizah in prisrčnem druženju. Prihodnje leto bo srečanje spet na slovenski strani nekdanje meje.


Oglejte si galerijo fotografij!
Vir: ps fsr kp, Avtor: Danijel Devetak, Novi glas, Gorica

Vrni se na prvo stran