Pokrajinsko srečanje sester in bratov OFS v Tolminu - skozi besedilo in fotografije

Tolmin, 19. maj 2018

»Dar bratstva – po Frančiškovih stopinjah skupaj na poti«… Takšno je bilo geslo letošnjega srečanja sester in bratov OFS iz koprske pokrajine 19. maja v Tolminu. Prvotno je bilo načrtovano samo kot srečanje svetov KB naše pokrajine, potem pa smo prišli  kar vsi, ker se radi družimo, ker smo z bratstvom obdarjeni, ker ga imamo radi…. Pridružili so se nam tudi gostje iz ljubljanske pokrajine, med njimi tudi predsednik NS OFS Slovenije br. Metod.

Tako je svoj zapis o dogodku začel br. Stanko Šorli.

Srečanje smo začeli na najlepši možni način – s sveto mašo v lepi tolminski praznično okrašeni (v nedeljo so obhajali sveto birmo) cerkvi Marije Vnebovzete. Somaševanje je vodil p. Boris Markež OFM. Med homilijo nas je navduševal  in opominjal z zgledi iz življenja  godovnika tega dne,  kapucinskega brata  laika  sv. Krišpina  Viterbskega.  Lepo so pri tem bogoslužnem slavju z besedo in petjem sodelovali  člani vseh bratstev. Naj navedem samo besede zahvale s. Cvetke: »Zdaj smo srečni in veseli  vsi, ko je Jezus prišel v naša srca in se Ti, Nebeški Oče, zahvaljujemo za vse dobrote in milosti, ki nam neprestano jih tvoja usmiljena roka  deli. Hvala ti Marija, Mati naša ljubljena Gospa, tukaj si zelo nam blizu, z Jezusom si  naša vsa. Koliko si prošenj že uslišala, izprosila nam dobrot…, z nami še ostani, k Bogu vodi našo pot.«

Po okrepčilu s kavo, čajem in sladicami nas je p. Boris napolnil še z duhovnim okrepčilom. Spregovoril nam je o daru bratstva. Povzemam samo nekaj poudarkov njegovega bogatega razmišljanja:

 »Dar je nekaj, kar prejmemo, kar nam je podarjeno brez naših zaslug. Za dar smo lahko hvaležni, moramo biti hvaležni. Dar moramo uporabljati in ga deliti. Prvi dar je dar življenja,  da sploh smo, od rojstva do smrti in v večnost… Življenje nam je bilo podarjeno v družini, v občestvu, ne samo v skupnosti.  Skupnost definira interes, občestvo pa povezuje ljubezen. Prava ljubezen je kot sveča. Njen plamen sveti, greje, sveča pa se pri tem použiva, daruje. Tudi v bratstvu smo, če se zavedamo daru bratstva, občestva,  srečni in zadovoljni. Srečni smo  če se darujemo, če kot sveča izgorevamo. Brez tega zavedanja in darovanja zapademo v materialnost, potrošništvo. Ko osrečujemo drugega, smo srečni. Srečni smo, ker smo prejeli dar bratstva. In hvaležni moramo biti za to poklicanost in za sprejem v bratstvo. V bratstvu postane ljubezen konkretna, se udejanji, dobi obraz: prijateljstvo, vljudnost,obzirnost,  zastonjskost, zaupanje… Glavni in najboljši prijatelj je Bog! Pojem vljudnosti vključuje bonton, oliko, iskrenost, odsotnost hinavščine, dvoličnosti… Obzirnost izključuje pridigarstvo, farizejstvo. Vrtnice zavijemo v papir, da se obdarovanec ne zbode. Kar koli storimo, za to ne pričakujemo plačila, protiusluge, vse delamo brez računice.  Spomnimo se Jezusa: »Karkoli ste storili kateremu…, ste meni storili.« Da bomo vse to zmogli, potrebujemo hrano: molitev, božjo besedo in sveto evharistijo… Kruh močnih je hrana za občestvo, za bratstvo. Molitev, osebna in občestvena, je hrana za bratstvo. Prošnje, hvaležnost, slavljenje nam pomagajo, da smo služabniki stvarstvu in ne obratno. Bodimo obzirni do sester in bratov, ne poslušajmo samo besed, ampak tudi srca. Vključimo notranje uho. Sprejmimo različnost in drugačnost, če je božja. V različnosti vedno odkrijemo kaj novega, lahko nam poglobi vero in zaupanje v brata. Bratstvo je kraj evangelizacije, kraj misijonarjenja, kraj veselja… V bratstvu se samouresničujemo, če čutimo poslanstvo za služenje. Bratstvo ni kraj brezbrižnosti, vseenosti… Skrbeti moramo za druge, moliti za pokojne sestre in brate, občudovati sosestre in sobrate. In hvaležni moramo biti zanje. Temelj bratstva je tudi odpuščanje in sprava. Odpustim lahko sam, za spravo pa sta potrebna dva. Moliti je treba za tistega, ki se noče (še ne more) spraviti. Bratstvo naj raste v ljubezni, v veselju…!  V bratstvu prejemamo, smo obdarovani, moramo pa tudi dajati, darovati. Bratstvo ni samo vtičnica, na katero se priključimo in iz nje prejemamo elektriko, ampak smo obenem tudi sami generator, ki polni naše bratsko občestvo.«

Gostoljubni Tolminci so nas po opoldanskem Angelovem češčenju okrepčali z odlično joto. Br. Mirko nam je nato predstavil 'Smernice za življenje v bratstvu', ki jih je že pred leti napisal p. Mihael Vovk OFM (dostopne so na spletni strani OFS). Sledeča predstavitev vseh bratstev naše pokrajine je pokazala vso mavrično različnost in obenem vso edinost napajanja iz Sonca, ki je nekoč navdihnilo našega očeta Frančiška, da je zapel Hvalnico stvarstvu. Sledimo in posnemajmo ga z vso ponižnostjo in ljubeznijo do sester in bratov!

 

 

 

 

 

Za okus, kako je bilo na srečanju, si lpoglejte še nekaj fotografij v spodnji galeriji.

Oglejte si galerijo fotografij!
Vir: FSR, Avtor: fani

Vrni se na prvo stran